Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
grzegorz kk Pawel Z Magdalena C Marcin Świerczyński (3004 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
pisałem tylko o płacy minimalnej a nie napisałem że taką mam , to co piszesz o tych Polakach na bezrobociu to prawda niestety , a czemu Norwedzy uciekają do miasta to też wiem ale ci nie napiszę bo byś był za mądry , zapytaj ich sam ... ja wiem czemu . I wcale nie robisz mi na złość że tak piszesz , nawet mnie to bardzo cieszy że wszyscy pchają się do miast .
Nie denerwuj się tak , ja swoje wiem a ty swoje -- i tak pozostanie , dodam jeszcze tylko że na ten stan rzeczy to zauważyłem że w Bærum jest do wynajęcia 99 mieszkań na finn.no -- nie wiem jaki jest problem że nie można znaleźć , a w całym Akershus jest 402 , to naprawdę sztuka znaleźć mieszkanie w takim stanie rzeczy hahahahha -- szkoda gadać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
bezrobocie Polaków w Norwegii --źródło NAV

Dagpenger

Mange av de ledige arbeidsinnvandrerne får dagpenger, og en større andel har rett til dagpenger. Blant de arbeidsledige polakkene var det i mars 72 prosent som mottok dagpenger, mens det i gjennomsnitt av alle ledige var 59 prosent. – De fleste arbeidsinnvandrerne har jobb når de kommer til Norge, og de har arbeidet så lenge at de har opparbeidet seg rett til dagpenger når de blir ledige. Blant andre ledige er det flere nyutdannede og unge som ikke har opparbeidet seg rett til dagpenger, sier Kure.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak

Owszem, jest spora oferta, ale jest też dużo chętnych, a część z wystawionych ofert jest już nieaktualna. Akershus jest dość rozległy, z choćby Eidsvoll dojeżdżałbym 100 km do pracy, więc pozostańmy przy Bærum. Poza tym, najstarsze ogłoszenie w Bærum zostało wystawione zaledwie 1 kwietnia, co oznacza dużą rotację ofert, więc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
dobra skoro tak , to inna sprawa Dino -- ale wiem że warto czasami zwrócić się do gminy -- ponieważ gminy czasami dysponują tzw. mieszkania komunalne do wynajęcia , tylko trzeba powiedzieć jaka jest sprawa i sytuacja domowa a także materialna --- można też zgłosić się do NAV o pomoc w znalezieniu mieszkania --- tak robi większość Norwegów--- jeśli ktoś daje ci wypowiedzenie mieszkania a ty np. masz pracę i wychodzi na to że nie będziesz miał gdzie mieszkać to trzeba tą sprawę zgłosić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie ma sytuacji bez wyjścia Dino , tylko trzeba wiedzieć do jakiego urzędu trzeba się zgłosić i co powiedzieć --- no bo chyba autor postu nie będzie mieszkał pod namiotem z dziećmi w kraju w którym najwięcej kasy odzie na omsorg i socjal --- czy się mylę ??? być może nie którzy wiedzą o czym mówię
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
bezrobocie Polaków w Norwegii --źródło NAV

Dagpenger

Mange av de ledige arbeidsinnvandrerne får dagpenger, og en større andel har rett til dagpenger. Blant de arbeidsledige polakkene var det i mars 72 prosent som mottok dagpenger, mens det i gjennomsnitt av alle ledige var 59 prosent. – De fleste arbeidsinnvandrerne har jobb når de kommer til Norge, og de har arbeidet så lenge at de har opparbeidet seg rett til dagpenger når de blir ledige. Blant andre ledige er det flere nyutdannede og unge som ikke har opparbeidet seg rett til dagpenger, sier Kure.

To nie tłumaczy, czemu tak wielu trzyma się Oslo, ale informuje, że nie jest tak źle z Polakami, skoro aż 72% (przy średniej 59%) ma prawo do zasiłku. Dowiadujemy się również o problemie braku pracy dla młodych, z którym stykają się i będą stykać dorastające dzieci emigrantów z Polski. Moim zdaniem, bezrobotni trzymają się miast między innymi z powodu większych możliwości znalezienia jakiejkolwiek pracy, akceptując przy tym wyższe koszty utrzymania.
   Według tego, co napisał autor w poście otwierającym wątek wynika, że jest w kontakcie z NAV, tylko oni nie bardzo potrafią (nie chcą?) pomóc. Może kontakt z gminą coś pomoże, ale według mnie będzie tak jak z NAV, choć z całego serca autorowi życzę, aby się udało mu wynająć mieszkanie przed końcem wypowiedzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no dobrze Dino ale te zasiłki są różne i każdy nie ma takiego samego zasiłku , jeden ma dobrze bo ma większy i jakoś tam ciągnie a drugi ma mniejszy i tu jest problem . Słuchaj wolał bym powiedzieć że im się nie chce , zależy na kogo się trafi w urzędzie. Ale jest sposób żeby zadzwonić do centrali NAV i przedstawić swój problem od górnie> nie przesadzajmy nie udać to się może u nas w kraju ale tutaj na pomoc zawsze są pieniądze - tylko nie którym się nie chce tyłka ruszyć i zadzwonić w czyjejś sprawie , a możliwości są takie same dla nas czy dla Norwegów , a jeśli będziemy się bać i cicho siedzieć to w końcu będzie tak że te możliwości mogą się skończyć dla nie których < bo już coś zaczynają krzyczeć że dla obcokrajowców nie powinno być zasiłku ponieważ to dużo pieniędzy . Płacimy podatki , pracujemy i tak samo powinniśmy być traktowani , jeśli ktoś przyjechał kraść albo pracuje na czarno to jego sprawa,. Powtarzam że nie ma sytuacji beznadziejnej i bez wyjścia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
... , jedynie koszty życia są inne frajerze , a jeśli zechcę przyjechać nacieszyć się tym Oslo to przyjadę kiedy zechcę i tyle ,...
Ty "powiatowy...." sobie zbierasz... oj zbierasz , ziarnka do miarki...
Jednak to Twój Indywidualny i niezależny wybór.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a co do ciebie napisałem broom feie ??? co chcesz ode mnie ???? jedynym gościem na forum w tej chwili co może mi grozić jest Dino bo do nie go to było
masz jakiś problem emocjonalny broom feie ???
co szkoda ci że ktoś ma własne zdanie
właśnie o to chodzi żeby mieć własne zdanie a nie czuć się zniewolonym
JESTEM WOLNY WIĘC MI WOLNO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
... co chcesz ode mnie ????
właśnie o to chodzi żeby mieć własne zdanie a nie czuć się zniewolonym
JESTEM WOLNY WIĘC MI WOLNO

Chcę od Ciebie na Tym Forum , Kultury Osobistej i jak najmniej Osobistych wycieczek do Innych Użytkowników w trakcie prowadzonych dyskusji...
Wolno Tobie pisać co myśl Twoja na klawiaturę rzuci...
Jednak nie Masz prawa by wszystkich w około obrażać bezpodstawnie i WULGARNIE ...
Co nagminnie robisz ...

I tylko tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok